Domov / Šport in zdravje / Trampolin vadba

Trampolin vadba

10 največjih koristi za zdravje, ki jih prinaša trampolin vadba

Prvi trampolin park se bo v Ljubljani odprl konec tega leta in bo edini v tem delu Evrope. Trampolin park Ljubljanase bo nahajal v BTCju, znano pa je tudi že ime. Trampolin park Woop.
Ena izmed najnovejših mrzlic, ki je prevzela Ameriko, je izgradnja notranjih parkov s trampolini, kjer lahko obiskovalci skačejo od stene do stene, saj je prav celotna soba izdelana s trampolinov. Trampolini se že leta uporabljajo kot metoda v aerobnih vadbah, ki je bila še posebej popularna v 1980-ih letih. Od leta 2000 celo velja za Olimpijski šport. Spodaj naštetih je 10 največjih koristi za zdravje, ki jih trampolin vadba prinaša:

  • Izboljšano stanje srca in ožilja: Študija izvedena tako na aktivnih, kot manj aktivnih ženskah sredjih let je pokazala blago, a očitno izboljšanje stanja srca in ožilja, ko so izvajale redne 30-minutne vadbe na trampolinih.
  • Povečana moč nog: Študentje, ki so dvakrat tedensko vadili na trampolinu, so občutili očitno povečanje moči svojih nog. Podobne raziskave so izvedli tudi gimnastični trenerji, ki so vadbo na trampolinih pogosto vključevali v programe svojih varovancev.
  • Sodeluje lahko vsak: Uporaba trampolina za kar do 80% razbremeni težo, ki jo nosijo kolena, zato je takšna vrsta vadbe odlična tako za starejše, tiste, ki imajo težave z gibanjem ali za tiste, ki okrevajo po najrazličnejših poškodbah. Vadba je prav tako odlična za vse, ki so se v preteklosti gibali manj in zdaj začenjajo z novim vadbenim programom.
  • Močnejše kosti: Trampolin vadba povzroča napetost, ponavljajoče se gibanje pa na kosti poda manjšo stopnjo stresa; to pomaga pri izgradnji mišično-skeletnega sistema in izboljša vsebnost mineralov v kosteh. Vsak pristanek po skoku lahko enačimo z dvakratno stopnjo graviracije: dolgoročno to pomeni manjše tveganje za šibke kosti ali osteoporozo. Ker je trampolin prožen in zato vsrka večino obremenitve stresa, so vaši sklepi obenem zaščiteni in okrepljeni.
  • Izboljšana presnova: Vadba na trampolinu dokazano pospeši presnovo, kar pomeni, da bodo hranila bolj učinkovito potovala po telesu, kar pomaga pri ohranjanju telesne teže.
  • Koordinacija: Vadba na trampolinu je odličen način, kako razviti veščine številnih dejavnosti, ki zahtevajo določeno mero koncentracije: ravnotežje, skakanje, ohranjanje položaja telesa in predvidevanje naslednjega dejanja. Tako ima dokazano pozitiven učinek na motoriko, kot tudi na nadzorovanje mišic in okončin.
  • Znižuje tveganje za razvoj bolezni srca: Kardio vadba poveča pretok krvi, znižuje holesterol in krvni tlak ter poveča moč in učinkovitost srca, kar pomeni manjšo možnost za pojav težav s srcem.
  • Mentalna krepitev: Povečan pretok krvi v možgane in povečana dejavnost encimov, ki sta posledica rabe trampolina povišata osredotočenost in spodbujata hitrejši odzivni čas, izboljšano vizijo ter izboljšano ravnotežje.
  • Pomaga zdraviti diabetes tipa II: Znanstvene raziskave so nedavno pokazale, da vadba, kot je uporaba trampolina, lahko popolnoma ozdravi diabetes tipa II. Dlje, kot se ‘držite programa,’ večje so vaše možnosti za uspeh. “Dejavnik zabave, ” ki obkroža rabo trampolina poveča vaše možnosti, da vaše spremembe postanejo dolgoročne.
  • Zabava!  Obstajajo neštete vadbe in aerobika, ki jo dandanes lahko izvajate s trampolini. Razvoj notranjih parkov s trampolini je prav tako odlična izbira, ki dejavnost prinaša za prav vse. Takšna vadba je celostno odlična in zabavna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.