Home / arhiv / Oktet Sotočje No ratings yet.

Oktet Sotočje

Leta 1995 smo se štirje fantje, ljubitelji petja in zabave, zbrali, da bi gojili fantovsko pesem. Nadeli smo si ime »Sotočje« – po kraju Podgrad, kjer smo se zbirali. Kraj je dejansko sotočje treh rek (Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice) ter potoka Besnica. Naše ime označuje tudi sotočje – sozvočje glasov, v prenesenem pomenu pa vse ideje, želje, dogodivščine in pripetljaje pevcev, ki vsak na svoj način, s svojim značajem nizamo kamenčke v mozaik zgodbe o »Sotočju«.

Moška vokalna skupina »Sotočje« se je v času dozorevanja spremenila in povečala prvotni sestav na 9 članov; zadnji se nam je pridružil leta 2006. Začeli smo nastopati na kulturnih prireditvah v bližnji okolici, sčasoma pa smo zapeli tudi poslušalcem v oddaljenih krajih ter na pevskih revijah. Naš  repertoar obsega predvsem slovenske ljudske in umetne pesmi, radi pa zapojemo tudi kakšno dalmatinsko ali črnsko duhovno pesem.

Po zelo uspešni sezoni 2005/2006, ko smo 10–letnico svojega delovanja obeležili z dvema celovečernima koncertoma, smo se odločili, da zvok skupine zapišemo na nekaj trajnejšega, kot le v naš spomin. Tudi po odzivih publike smo spoznali, da je skrajni čas, da posnamemo svojo prvo zgoščenko. Lotili smo se priprave projekta. Za izvedbo le-tega smo k sodelovanju povabili našega bivšega vodjo g. Matjaža Praha, akademskega glasbenika in priznanega glasbenega producenta. Razmišljali smo o najemu studia, vendar smo se zaradi ohranitve pristnega zvoka skupine odločili za snemanje prostorskega zvoka. Sostrski župnik p. Martin Gašparič nam je velikodušno “posodil” cerkev sv. Urha. Slikovno gradivo pa smo, v želji poustvariti podeželje s konca 19. stoletja, posneli na posestvu Pule pri Trebelnem.

Naš prvenec »Med vrbami« v 22 pesmih predstavlja slovenskega fanta, ki poje dekletu pod oknom, staršem v slovo ob odhodu na vojsko, zbada “prefrigana” dekleta ali napija ljubezni, domovini in prijateljem. Vse pesmi so slovenske, avtorske ali ljudske v priredbi priznanih slovenskih skladateljev. Z njimi želimo predstaviti vzdušje in fantovsko življenje na vasi, in to ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Prisluhnite nam in presodite, kako nam je uspelo.

Martin Bizjan, Srečko Zečevič 1. tenor

Grega Babnik, Matjaž Mihelič, Damijan Sakač 2. tenor

Stane Šubelj, Janez Šubelj bariton

Tomaž Cimerman, Igor Koprivnikar  bas

Please rate this

Check Also

Marjan Zgonc

Javno sem začel nastopati v zrelejših letih in do sedaj posnel 10 albumov. Moj repertoar …