Domov / Uncategorized / Kako odpreti SP + subvencija

Kako odpreti SP + subvencija

KORAK 1

!!!V primeru da želiš subvencijo, ne odpiraj SP-ja preden ne zaprosiš za subvencijo!!!

Prvi dan, ko nimate več statusa se je potrebno vpisati v evidenco na zavodu za zaposlovanje.

Sabo imejte veljavni osebni dokument in izpolnjen in podpisan obrazec prijave ( https://www.ess.gov.si/_files/1922/prijavni_obrazec_evidencaBO.pdf ). Zavod lahko zaprosi tudi za predložitev spričevala oziroma diplome o pridobljeni izobrazbi ampak glede na to, da boš odpiral SP, to 99,9% ne bo potrebno.

LOKACIJA in URADNE URE ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE: https://www.ess.gov.si/o_zrsz/naslovi_in_uradne_ure/izpis?OEN=0409&jezik=slo

Tam vam bo dodeljen osebni svetovalec, kateremu tudi poveste, da se zanimate za subvencijo v višini 5.000,00€, ki jo ponuja program »Spodbuda za mlade podjetnike«. (ali kateri koli drugi program kjer ponujajo subvencijo)

Ker je to birokratski stroj javne uprave, boste morda moral predstaviti tudi Zaposlitveni načrt:

 • V tem primeru jim date spet jasno vedeti, da se prijavljate v evidenco brezposelnih, ker je to pogoj za pridobitev subvencije.
 • Vas vprašajo, “ja kaj boste pa delali?” Jim poveste zgodbo… (več o tem napisano spodaj)

KORAK 2

Zavod vas bo poslal na usposabljanje.

Kako poteka usposabljanje?

1. Sestavljeno je iz modulov, ki se izvajajo v obliki skupinskih srečanj, in individualnega svetovanja za pripravo podjetniškega načrta. Vse skupaj traja 70 do 80 ur oziroma največ 2 meseca.

Za uspešen zaključek usposabljanja sta potrebna vsaj 90-odstotna navzočnost in potrjen podjetniški načrt.

Za udeležbo vam izplačajo dodatek za prevoz, ki znaša 0,13 EUR za vsak kilometer od kraja bivanja do kraja usposabljanja in nazaj (kadar je med obema krajema najmanj en kilometer v eno smer).

PODJETNIŠKI NAČRT:

 • Najbolš je, da predstavite nekaj v čemer ste dobri oz v kar verjamete, ker tako boste najbolj prepričljivi in vam bodo skoraj zagotovo odobrili podjetniški načrt.
 • Če nimate nobene ideje in imate kaj znanja o digitalnem svetu je ta opcija po mojem mnenju najbolj učinkovita, saj se v tem fohu stvari tako hitro spreminjajo, da jih oni ne dohajajo. Lahko dobiš idejo nekje v tujini in jo »uvedete« pri nas.  ( Še vedno čakam spletno pokopališče, hec )
 • Moj primer iz leta 2013 je bil sledeč:
 • STORITEV/ PRODUKT: Kaj je vaša poslovna zamisel in kaj boste na trgu prodajal/a?  Opišite. Kaj so prednosti vaše storitve/ produkta? Kako ga boste tržili (kako bodo kupci izvedeli za vašo storitev/ produkt).

Kot samostojni podjetnik se bom primarno ukvarjal z izdelavo spletnih strani, optimizacijo spletnih strani in spletnim oglaševanjem. Prednost, ki jo bom imel je, da bodo potencialne stranke lahko v naprej pripravljenih predlogah spletnih strani (templateih) izbrale spletno stran, ki bi jo želeli imeti.

Tak koncept poslovanja sem zaznal v tujini in pri nas še ni razširjen. Primer predloge strani (http://demo.truethemes.net/Sterling-Wordpress/) in končni izdelek oz spletna stran (ne obstaja več)

Produkt bom najprej tržil z spletnim oglaševanjem, ker je to najcenejši in najenostavnejši način za pridobivanje novih strank. Poleg tega sem tudi certificiran googlov oglaševalski partner in to področje obvladam.

 • KUPCI: Komu boste prodajali vašo storitev/ proizvod? Kje se nahajajo (geografsko), koliko jih bo v 1., 2., 3. letu poslovanja?

Svojo storitev bom prodajal vsem, ki potrebujejo novo spletno stran (prodajno,predstavitveno,…), ki bi radi bili višje pozicionirani v spletnem iskalniku google in tistim, ki bi se radi oglaševali na spletu. Zaradi narave poslovanja geografsko na srečo nisem omejen. V prvem letu poslovanja predvidevam, da bom imel 10 kupcev, v drugem letu 20 in v tretjem letu 50 novih kupcev.

 • PRIHODKI: Kdaj (mesec) boste ustvarili prve prihodke, koliko in kako (kaj je potrebno storiti za to)?

Prve prihodke bom ustvaril v prvem mesecu po odprtju podjetja (mesec Julij). Prihodek bo znašal 1500€ za izdelavo in optimizacijo spletne strani.

 • KONKURENCA: Kdo so glavni konkurenti, kakšne  so lastnosti (+/-) konkurence,  koliko prodajo konkurenti in po kakšni ceni?

Glavni konkurenti so Spletnik, Red Orbit, Novi Splet, Spletna Dimenzija,…

Njihove pozitivne lastnosti:

-daljša prisotnost na trgu, s čimer so si ustvarili ime in reference

-sposobnost jemanja kreditev in s tem širiti svoj posel

Negativne lastnosti:

-zmanjšana možnost prilagajanja strankam

Koliko prodajo konkurenti žal nevem. Cena produkta je odvisna od želja stranke. 

 • DOBAVITELJI: Kdo bodo vaši dobavitelji, ste že stopili v kontakt z njimi, kakšne plačilne pogoje imajo?

/

 • ZAGON POSLOVANJA: Kaj potrebujete za zagon podjetja (opremo, stroje, pisarne …) in kakšni stroški (koliko €) so povezani s tem? Od kje boste financirali nakup (lastna sredstva/ kredit/ leasing/ pomoč prijatelja/ družine)?

Ker bom delal od doma, imam že vse kar potrebujem. Vseeno si bom kupil prenosni računalnik, ki bo namenjen le mojemu novemu poslovanju. Nakup računalnika bom večinoma financiral iz svojih lastnih sredstev pri ostalih stvareh pa mi bo pomagala družina (preureditev otroške sobe v pisarno, miza, stol).

Ocenjujem da bo skupni strošek približno 1000€.

 • TERMINSKA OPREDELITEV
  2013 2014
Mesec  -> J F M A M J J A S O N D J F M A M J J A S O N D
Registracija             x                                  
Prejem prvega plačila             x                                  
Nakup opreme             x                                  
Subvencija                   x                            
 • POSLOVNI IZZID (prihodki in odhodki): predvidite prihodke in odhodke za 1 leto poslovanja!
PRIHODKI V 12 mesecih ODHODKI V 12 mesecih
PRODAJA   MATERIAL  
Izdelava strani 5.000 Material za storitve/ proizvodnjo 500
Optimizacija 4.000 Pisarniški material 500
Spletno oglaševanje 2.000 Energenti (elektrika, drva, plin) 0
LASTNI PRIHRANKI 3.500 Drugo 0
SUBVENCIJA 4.500 STORITVE  
KREDITI 0 Podizvajalci 2.500
SPONZORJI 0 Promocija 3.000
DRUGO 0 Zdravniški pregled, varnost pri delu, ocena tveganja 300
    Najemnine 0
    Računovodstvo 1.500
    Potni stroški 500
    Stroški telefona, interneta 500
    Voda 0
    Drugo 0
    DELO  
    Plače 0
    Prevoz na delo in iz njega 0
    Malica 0
    Prispevki * 3.600
    Letni regres 0
    Drugo 0
    AMORTIZACIJA  
    ODPLAČILO KREDITA  
    DRUGO  
  SKUPAJ (1) 19.000€   SKUPAJ (2) 12.600€
POSLOVNI IZZID (3) (3) = (1) – (2) 7.400€    

*Prispevki = prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje od osnove, od katere plačujejo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

 • NIKAKOR NE REČI, DA ODPIRATE SP Z NAMENOM ZAPOSLITVE PRI NEKOMU

KORAK 3. (z subvencijo ali brez)

Roki za pridobitev subvencije:

 • Zaposlitveni načrt za pridobitev subvencije podpišete pri osebnem svetovalcu ali svetovalki po uspešno zaključenem podjetniškem usposabljanju.
 • Gospodarski subjekt registrirate po podpisu zaposlitvenega načrta za pridobitev subvencije za samozaposlitev.
 • Samozaposlitev registrirate kot samostojno dejavnost z vpisom v poslovni oziroma drug predpisan register (AJPES) in se prijavite v obvezna socialna zavarovanja (TO NAMESTO TVAS NAREDI AJPES).
 • Popolno vlogo za subvencijo za samozaposlitev oddate najkasneje v 30 dneh po potrjenem podjetniškem načrtu.

Samozaposlitev oz odpiranje SP. Greste na AJPES ŠIŠKA ( blizu Mercator Šiška ) https://www.ajpes.si/izpostava.asp?id=2

URADNE URE :

v ponedeljek od 8.00 do 12.00 ure in od 13.00 do 15.00 ure,

v torek, četrtek in petek od 8.00 do 13.00 ure,

v sredo od 8.00 do 12.00 ure in od 13.00 do 17.00 ure.

 • Pri sebi imejte (osebni dokument, tvojo davčno številko.
 • IME FIRME skrajšano: ŠAMSIJAH TIMEBLULA, Ime Priimek s.p.
 • DOLGO IME: ŠAMSIJAH TIMEBLULA, spletni marketing (panoga s čimer se boste ukvarjali) Ime Priimek s.p.
 • Poslovni naslov (Če ste vsaj nekaj % lastnik nepremičnine kjer živite lahko daste ta naslov. Če niste lastnik nepremičnine kjer živite, morate dobiti soglasje lastnika nepremičnine, da tam lahko opravljate svoje storitve. Soglasje »overite« na upravni enoti (npr. TOBAČNA).

Na sredini stavbe je recepcija in receptor kjer vzamete listek s številko in čakate da ste na vrsti.

Ko pridete do uradnika poveste da bi radi odprli normiran SP.

Tam boste izpolnili obrazec (Ime, Priimek, Stalno prebivališčle, emšo, davčna, Poslovni naslov, Ime Firme (Dolgo in Kratko), kere dejavnosti boste opravljal.

Katere dejavnosti boste opravljali si pogledate tukaj (https://www.stat.si/Klasje/Klasje/Tabela/5531 ), katero sploh so. Izbereti si glavno dejavnost in dodate še par drugih.

MOJ PRIMER: jaz se bom ukvarjal z digitalnim marketingom in ostalimi računalniškimi zadevami zato bom dal glavno dejavnost: J62.010 – Računalniško programiranje

Dodatne dejavnosti bodo: J62.090 – Druge z informacijsko tehnologijo in računalniškimi storitvami povezane dejavnosti

Pa ker bom mogoče kdaj kej prodajal preko interneta bom dodal še G47.910     Trgovina na drobno po pošti ali po internetu

Pa mogoče bom kdaj še komu svetoval kej zato dodam še M70.220         Drugo podjetniško in poslovno svetovanje

Katero računovodstvo boste imeli? Rečete, da še neveste in da ga boste našli, saj imate polno prijatlejev ki imajo svoja računovodstva.

Ko vas vprašajo koliko prihodkov boste imeli v tem koledarskem letu jim rečete, da 1.000,00€. Če vas vprašajo zakaj tok mal jim rečete, da sicer pričakujete še 5.000,00 subvencije, sam da je velika verjetnost, da dobite naslednje leto. Lahko jim tudi rečete, da nočeš vnaprej zalagat države z mesečno akontacijo dohodnine zato ste se odločili navesti ta podatek.

(Zakaj je to pomemben podatek? Če boste rekli, da boste zaslužili 10.000,00 in ker odpirate SP v 10 mesecu vam bodo naslednji let zaračunavali dohodnino 12/2×10.000,00 = 200,00€ mesečno. Sicer bi to dobilina konca leta nazaj, sam zakaj bi zalagal državo

Ko končate na AJPESU ti bodo dali potrdilo o ustanovitvi SPja in s tem letite na banko, kjer odprete poslovni račun. Najboljš je met poslovni račun kar na isti banki kot imate osebni račun, da si lahko denar prenakzujete med poslovnim in osebnim računom + najhitrejš je. Sicer imate lahko tudi samo osebni račun, sam pol ma država vpogled v vaš celoten priliv in odliv pa še nepraktično je za računovodjo oz bo računovodja vidu koliko vodke spijete v cirkusu 😀

Ko odprete račun na banki, greste nazaj na ajpes, kjer jim date dokument, ki ga boste pridobil na banki.

ČE SE VRNEMO NA SUBVENCIJO

Popolno vlogo za subvencijo za samozaposlitev oddate najkasneje v 30 dneh po potrjenem podjetniškem načrtu.

Izplačilo subvencije:

Subvencijo za samozaposlitev vam izplačajo v enkratnem znesku. Izplačilo uveliš v skladu s sklenjeno pogodbo o dodelitvi sredstev.

Zahtevek za izplačilo subvencije oddate kot eRačun preko:

bank in ponudnikov elektronske poti, s katerimi ima UJP sklenjene pogodbe o izmenjavi eRačunov, ali

portala UJPnet eRačun, skupaj s prilogo (skenom pogodbe o zaposlitvi).

KORAK 4

RAČUNOVODSTVO:

Vsak mesec (do 10ga) morate na eDavkih oddati izpolnjen obrazec (PODO-OPSVZ           Obračun prispevkov za socialno varnost).

Da lahko sploh pridete v eDavke potrebujete certifikat. Certifikat dobite brezplačno na upravni enoti. POSTOPEK JE SLEDEČ:

Obrazec za pridobitev tega certifikata dobite tukaj: https://www.sigen-ca.si/obrazci-fo.php , Zahtevek za PRIDOBITEV digitalnega potrdila – v slovenskem jeziku PDF file. Ga sprintate in izpolnete. Greste na upravno enoto (TOBAČNA), s seboj imejte poleg izpolnjenega obrazca tudi osebni dokument. 

Čez nekaj dni boste preko maila in pa fizično po pošti dobil i2 kodi, ki vam bosta služili za prevzem certifikata.  POSTOPEK ZA PREVZEM IMATE TUKAJ: https://www.sigen-ca.si/prevzem-spletno.php (če rabite dodatno pomoč me vprašajte spodaj v kometnrajih)

Preverite tudi

Praznovanje rojstnega dne v WOOP! trampolin parku

Kako poteka praznovanje rojstnega dne v trampolin parku? Celoten program praznovanja je zasnovan tako, da …