Home / Izjava za javnost

Izjava za javnost

Dobrodošli doma

Na pobudo in pod okriljem Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu vsako leto poteka vseslovensko srečanje z nazivom DOBRODOŠLI DOMA, ki bo letos že šesto po vrsti in za gostitelja letošnjega srečanja je bil izbran Ptuj. V starodavnem mestu ob Dravi se bomo potrudili, da se bodo Slovenci iz zamejstva in sveta počutili zares doma, jim razkazali znamenitosti in zanimivosti Ptuja ter jih seznanili tudi z njegovo mladostno dušo.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala v torek, 30. junija, v poročni dvorani v Mestni hiši na Ptuju, so o pomenu dogodka spregovorili:

– dr. Aleksandra Pivec, direktorica ZRS Bistra Ptuj,
– mag. Vlasta Stojak, direktorica občinske uprave Mestne občine Ptuj,
– Brane Krajnik, direktor nove medijske platforme Moja Slovenija, medija za Slovence po svetu,
– Andrejka Majhen, vodja kabineta Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Predstavili so prihajajoči dogodek in revijo Moja Slovenija; prenovljena številka revije je namreč izšla tik pred srečanjem Dobrodošli doma.

Program prireditve, ki vključuje pestro celodnevno in večerno dogajanje, je namenjen vsem generacijam Slovencev iz vseh koncev države, bližnje soseščine in sveta. Dogajanje bo potekalo na več prizoriščih, z osrednjim delom v starem mestnem jedru. Pri organizaciji in izvedbi prireditve sodelujejo Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občina Ptuj, ZRS Bistra Ptuj, Javne službe Ptuj, ptujske kulturne ustanove, domača in zamejska društva, društva Slovencev po svetu, podjetja, turistični ponudniki, športniki, prostovoljci in drugi posamezniki. Podrobnejši program je objavljen na spletni straniwww.dobrodoslidoma.si.

V soboto, 4. julija, se bo dopoldanski del prireditve DOBRODOŠLI DOMA začel z vrsto zanimivih dogodkov v športnem duhu: na Mestnem stadionu se bodo v nogometu pomerili rojaki iz zamejstva in sveta, športniki, predstavniki medijev in gospodarstvenikov ter člani Manager kluba Ptuj. Turnir bo potekal pod sloganom »ŠPORT POVEZUJE«. Vzporedno se bo v dvorani Campus odvijal trening čisto posebne vrste, ko se bo »Mr. Simpatikus« Dejan Zavec pomeril s simpatičnim Klemnom Bunderlo.

Na Miklošičevi ulici bo na stojnicah bogata ponudba izdelkov domače obrti, kmečkih in drugih kulinaričnih dobrot. Organizirani bodo vodeni ogledi mesta, muzejskih zbirk in vinske kleti. V starem mestnem jedru, na Lackovi ulici, bodo potekale ulične delavnice za majhne in velike otroke v duhu športa, kulture in ustvarjalnosti. V preddverju stavbe Javnih služb bo rojak Davor Mešič priredil likovno delavnico za otroke. Na Slovenskem trgu bo dogajanje obarvano srednjeveško z društvom Cesarsko-kraljevi Ptuj, na Krempljevi ulici pa bo društvo POETOVIO LXIX obudilo rimsko obdobje. Tudi v Fürstovi hiši bo pestro – obiskovalci bodo spoznali zgodbo o lastnikih in umetnikih in si ogledali njihove stvaritve na prodajni razstavi. Za otroke bo pripravljena delavnica poslikave obraza, v preddverju pa bo gostoval mojster Marko Klinc in s predstavitvijo ptujske pustne tradicije.

Ob 15. uri se bo na Mestnem trgu začela osrednja slovesnost z nagovorom župana Mirana Senčarja in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca. V kulturnem programu bodo nastopili pevski zbori, folklorne skupine, orkestri, društva in gledališča slovenskih narodnih manjšin in izseljenskih skupnosti iz Hrvaške, Bosne, Avstrije, Argentine, Nemčije in Italije. Ob 21. uri bo na istem prizorišču koncert Helene Blagne, nato pa bo zbrane zabaval ansambel Krokodili.

Veliko rojakov se je na tujem uveljavilo v gospodarstvu, znanosti, kulturi ali športu. V okviru prireditve DOBRODOŠLI DOMA organizirano srečanje lokalnih gospodarstvenikov, ki se bodo predstavili članom Sveta za Slovence po svetu. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je pomembna vez pri posredovanju stikov podjetjem, ki si želijo krepiti prepoznavnost svoje blagovne znamke in se povezati s tujimi trgi.

image1